2017. feb 14.

Ingyen világítás a lépcsőházban :)

írta: entarsashazam
Ingyen világítás a lépcsőházban :)

ingyen_vilagitas_lepcsohazban1.PNG

Nem viccelünk, lehetséges. Persze a sült galamb itt sem esik le, de nem verünk át
Tálaljuk is, hogyan lehet ingyen világításotok a lépcsőházban, amihez nem kell se napelem, se kerékpározás dinamót hajtva stb... :D
Ugye emlékszel még? Hideg lépcsőház - lehet, hogy csak le kell venni a temérdek újságot az alagsori / folyosó radiátorról - és lassan ebből nektek a kellemes hőmérsékletű lépcsőházon felül ingyen lesz a lépcsőház világítás.
Felviszitek az újságot, elolvassátok, aztán landol a kukában. Jó esetben szelektívben. Az utóbbi tök jó.
Majdnem.
Mi lenne, ha szelektívek maradnátok, de pénzt keresnétek vele? Nem sokat, de épp eleget. Sőt, marad is. Most egy kg vegyes színes hirdető újság felvásárlási ára 20Ft/kg körül mozog. Tudod mennyi újság landol lakásonként hetente? Mi kiszámoltuk, persze egy átlagos nagyvárosban tapasztaltakra, tehát van ahol kevesebb, van ahol több a darabszám. Szóval, egy szórólap átlagos súlya 7 dkg. Egy lakásra átlag heti 10 újság jut, amit gyorsan át is fordítunk péntre, ez 14Ft hetente, és teljes évből visszabontva kb 63Ft havonta.
Mire jó 63Ft / lakás / hét?
1 kWh áram díja kb. 40Ft. Ha régi, 60 W izzótok van szintenként, akkor ebből a pénzből napi 46 percig lehet világítani. Ha újabb 48W -os ECO halogénetek van (már csak ez kapható legálisan a régi izzók helyett), akkor napi 58 perc fény. Ha viszont LED, ami ugyanezt a fényerőt 7,5 W fogyasztással produkálja, akkor több, mint 6 óra világítás jön ki naponta (372perc). Mindez teljesen ingyen. A legtöbb helyen már kikoptak a régi 60W -os izzók, helyüket a 300-600Ft közötti, azonos fényerejű 48-52W -os ECO halogének vették át. Már ezeknél is értelmezhető a napi 1 óra ingyen fény. Ugyanakkor ha ezek is kiégnek, vegyetek nyugodtan közepes minőségű LED fényforrást, ami ebben a fényerőben 700-1000Ft között érhető el.
Egy kérdésre még nem válaszoltunk: hogyan jut el a papír a felvásárlóhoz, és hogy lesz ebből pénz? Nos, csak a legkényelmesebb részre térünk ki, autóval :). Igen, üzemanyag, kopás. kilométerenként átlag autóval a kettő 40Ft. Ha tervezitek, előre láttok, és havonta egyszer bedobjátok, higyjétek el, pozitív egyenleggel, és ingyen árammal kijöttök.
Hogy hogyan?
Ha egy szinten 4 lakás van, akkor annak a papír mennyisége 283Ft/hó. 6 lakásosnál ugyanez 378Ft/hó. De van 4-5-6-10 emelet! 6 emelet esetében havonta 1200-1500Ft bevétel érhető el. Ha LED van betekerve, ez bőven elég az autózásra, és a villanyszámlára is.
Igen, van vele munka. Igen beszélni kell egymással, ha már egy lépcsőházban laktok. De gondold tovább is az előnyökre és fejlesztésre fókuszálva: környezettudatos vagy, újrahasznosítasz. Ha pedig több lépcsőház is van egy rakáson, akkor álljatok össze, közös gyűjtőt kértek, amit rendszeresen el lehet szállíttatni, és még pénzt is kaptok.
Grátisz hozadék: idővel, a lecsökkent hulladék miatt kisebb/kevesebb kukára válthattok, amivel ismét pénzt spóroltok :)
Szólj hozzá

társasház energiatakarékosság ingyen világítás lépcsőház világítás